De toekomst van kantoorbouw

Nieuwe kantoorruimtes moeten plekken zijn die een acceptabele ecologische voetafdruk hebben. Tegelijk moeten het uitnodigende ruimtes zijn waar mensen willen werken en kunnen ontspannen. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, wordt een modern kantoorgebouw ontworpen volgens totaal andere richtlijnen dan een bedompte, kille kantoorruimte van vijftig jaar geleden. Dit zijn een paar innovaties die we in een nieuw gebouwde, aantrekkelijke kantoorruimte zullen tegenkomen, en die ook voor de herinrichting van een bestaand kantoor van belang zijn.

Een kantoorruimte voldoet aan een gezondheidsmeting

Dat mensen stress en depressieve klachten kunnen ervaren door te werken in een ongeschikte omgeving is al jaren bekend. De kantoorruimte van nu moet dan ook een plek zijn waar werknemers zich thuis voelen. Om dat te bewerkstelligen moet een kantoorruimte veel daglicht toelaten. De temperatuur wordt geregeld door middel van airco’s en verwarmingen en moet over een groot bereik kunnen worden aangepast. Ook moet er een degelijke lichtcirculatie zijn, om een opbouw van CO2 te voorkomen. En tenslotte moet de ruimte een goede geluidsisolatie krijgen om overprikkeling door geluidsoverlast te voorkomen. Deze en andere factoren die bepalend zijn voor de gezondheid van de aanwezigen worden geijkt met een speciale gezondheidsmeting.

Gebouwd met duurzame en hergebruikte materialen

Duurzaamheid is één van de speerpunten voor het nieuwe bouwen, iets wat ook bij het ontwerp van een moderne kantoorruimte terugkomt. Constructiebedrijven gebruiken zo veel mogelijk gerecyclede materialen. Daarbij helpt het dat er steeds nieuwe vindingen worden gedaan om gebruikte bouwmaterialen te bewerken tot nieuwe eindproducten. Circulair cement, gemaakt van vermalen beton, is een voorbeeld. Nieuwe materialen moeten zo veel mogelijk duurzaam geteeld zijn. Zo worden in veel kantoren isolatiematerialen gebruikt die gemaakt zijn van plantenvezels als jute en hennep. En ook voor de inrichting van een nieuwe kantoorruimte kunnen er bewuste keuzes worden gemaakt. Tweedehands tapijttegels zijn vaak even mooie als nieuwe exemplaren, gerecycled hout kan uitstekend gebruikt worden voor trappen, bureaus en lambrisering, en ook hergebruikt staal levert uitstekend bouwmateriaal op.

Aandacht voor kleur, groen en ruimte

Een modern kantoorgebouw wordt ontworpen met de gebruikerservaring als richtlijn. Hoe ervaart een werknemer zijn kantoorruimte, wat zijn de eerste indrukken van een gast? Komt het kantoor leeg en ongezellig over, of nodigt het uit om er langere tijd te verblijven? De nieuwe kantoren hebben zowel open ruimtes als rustige hoeken waar mensen zich terug kunnen trekken. Het interieur kan gestoffeerd worden met kussens, banken, schilderijen, gekleurde wanden: alles wat het gebouw een aangename uitstraling geeft. Zowel binnen als buiten zorgen planten, hout en natuurlijke elementen voor een leefbare en rustgevende uitstraling. En tenslotte moeten de werknemers de gelegenheid hebben om zelf initiatieven te kunnen nemen om hun werkruimte aan hun voorkeuren aan te passen. In een dergelijke kantoorruimte komen werknemers tot hun recht en is hun inzet optimaal.

Aanbevolen artikelen