Isoleer je woning en breng je truien naar de kringloop!

Zit jij ook de halve winter bibberend in een warme trui dames op de bank? Dan kan dat komen doordat je huis niet voldoende geïsoleerd is. Zeker wat oudere woningen hebben onderdelen in de constructie waarlangs warmteverlies optreedt. Met het gevolg dat het nooit echt behaaglijk wordt in huis en een trui dames aantrekken de enige manier is om het nog een beetje warm te krijgen. Het goede nieuws: het is vaak prima mogelijk om een bestaande woning te isoleren, en dit zijn de opties hiervoor.

Spouwmuurisolatie

Een oude spouwmuur kan slecht geïsoleerd zijn, bijvoorbeeld omdat er afval in de spouw zit, of omdat de oude isolatiematerialen vergaan zijn. Een bestaande spouwconstructie kan erg eenvoudig (opnieuw) geïsoleerd worden door gaten in de buitenmuur te boren en daardoor modern isolatiemateriaal (zoals PUR-schuim of EPS-vlokken) naar binnen te spuiten. Een betaalbare en makkelijke ingreep, en je hoeft niet meer elke winter in je trui dames te zitten kleumen.

Vloerisolatie

Een gebrekkige fundering, een vochtige kelder of een betonnen vloer leiden allemaal tot wegtrekkende warmte via de vloer. Een vloerconstructie kan vaak van onderaf geïsoleerd worden door isolatieplaten of PUR-schuim tegen de vloer te bevestigen. Daardoor blijft de warmte in huis en kan de trui dames eindelijk uit. Als de kruipruimte onder de vloer vochtig is, kan er ook voor gekozen worden om een dikke laag polystyreenvlokken of zogenaamde ISO-parels naar binnen te blazen. Het is tenslotte ook nog mogelijk om een isolatielaag op de bestaande vloer te leggen, maar daarvoor moet de bovenste vloer wel worden opgebroken.

Dakisolatie

Een dun, versleten of beschadigd dak is de laatste bron van warmteverlies in veel huizen. Als de bovenste laag dakpannen of dakleer vervangen wordt, is dat een ideale gelegenheid om isolerend materiaal (bijvoorbeeld steen- of glaswol) onder de nieuwe dakbedekking aan te brengen. Als dat geen optie is, kunnen dit soort platen ook tegen de binnenkant van het dak worden gelegd en eventueel worden afgedekt met multiplex. Hoe dan ook, de bovenverdieping blijft nu op temperatuur, en je kan je wollen trui dames naar de kringloop brengen.

Aanbevolen artikelen