Dankzij de uitvinding van plaatmaterialen is bouwen en klussen goedkoper en duurzaam geworden. Plaatmateriaal is een aggregaat van houtafval, waardoor het goedkoop kan worden geproduceerd en de houtwinning in bossen beperkt kan worden. Er bestaan verschillende soorten plaatmaterialen, elk met hun eigen kostenplaatje en bruikbaarheid.

Multiplex

Multiplex is een plaat van minstens drie lagen hout die in verschillende richtingen met elkaar verlijmd worden. Het is een veel gebruikt materiaal op bouwplaatsen, voor vloeren en in de meubelindustrie. Multiplex is relatief goed bestand tegen weersinvloeden.

Zachtboard

Geperste houtpulp dat in dunne bladen wordt geleverd. Het is bijzonder makkelijk te verwerken, maar niet bestand tegen vocht en absoluut niet sterk.

Hardboard

Dit materiaal lijkt op zachtboard, maar wordt onder hogere druk geproduceerd. Het is redelijk buigzaam en daardoor geschikt voor veel constructieklussen.

Spaanplaat

Eén van de goedkoopste soorten plaatmateriaal dat gebruikt wordt als ondervloer en voor wanden. Het is niet sterk, vrij zwaar en ziet er bovendien niet zo mooi uit als sommige alternatieven.

MDF

Een plaatmateriaal gemaakt van houtstof en daardoor voorzien van een zeer fijne structuur. Daardoor is het populair als materiaal voor meubels en wanden: geverfd of gelakt MDF gedraagt zich als echt hout en ziet er netjes uit.

Aanbevolen artikelen