Zelf tuinopstallen bouwenZelf tuinopstallen bouwen

Veelgebruikte bouwmaterialenVeelgebruikte bouwmaterialen

Handgereedschappen voor de bouw

Als er één productcategorie uitgebreid kan worden genoemd, dan is het wel die van handgereedschappen. Al vanaf het moment dat een oermens een scherpe vuursteen met een tak verbond breidt het arsenaal van deze onmisbare instrumenten zich steeds verder uit. En omdat voor elke klus een ander type gereedschap de beste resultaten oplevert, is de variatie aan handgereedschap tegenwoordig gigantisch.

Tegenwoordig kunnen machinale gereedschappen een sneller en netter resultaat opleveren dan handgereedschappen. Toch grijpen veel hobbyklussers en bouwprofessionals graag naar een licht, betaalbaar en makkelijk te gebruiken stuk handgereedschap. Maak kennis met een reeks basisgereedschappen die onvervangbaar zijn op de bouwplaats, in de garage en in de hobbykamer.

Hamers

Waarschijnlijk is de eenvoudige hamer één van de allereerste soorten gereedschap, en nog steeds één van de meeste gebruikte. Er zijn universele hamers om metaal uit te deuken, spijkers in hout te slaan en lichte sloopwerkzaamheden uit te voeren. Grote, houten sleggen komen van pas om palen in de grond te slaan, stalen mokers worden gebruikt bij outdoor activiteiten en kleine hamers met een rubberen kop lenen zich voor het aantikken van houtverbindingen en het bewerken van kwetsbare materialen.

Beitels

Een beitel voor handmatig gebruik is een zware stalen pen met een scherpe kop. Grote, grove koudbeitels worden samen met een hamer gebruikt om tegels van een muur te bikken of gaten in steen of metaal te slaan. Lichtere beitels zijn geschikt om nauwkeurige gaten in metaal en hout te maken en speciale gutsen en houtbeitels worden gebruikt voor fijne, decoratieve houtbewerking.

Tangen

Tangen vervangen de menselijke hand in de bouw. Ze kunnen meer kracht zetten, kleinere voorwerpen vasthouden en extra functies bieden. Nijp- en waterpomptangen zijn geschikt om zware bouten en moeren te (de)monteren, zelfs als die verroest zijn. Elegante elektratangen hebben geïsoleerde handvaten en worden gebruikt voor het manipuleren en knippen van stroomdraden en elektrische componenten. Combinatie- en universele tangen kunnen grijpen, knippen en strippen en komen daardoor bij duizend en één klussen van pas.

Zagen

Handzagen worden gebruikt voor het op maat zagen en inkorten van een brede reeks materialen zoals hout, metaal, kunststof, tegels en pvc. Een machinale zaag mag dan superieure resultaten opleveren, een handzaag is toch vaak sneller beschikbaar en minder complex.

Koevoeten

Eén van de meest robuuste gereedschappen, maar verfijnder dan veel mensen denken. De stoere koevoet is gemaakt van een staalsoort die enorme hardheid en breukvastheid paart aan een laag gewicht. Door de hefboomwerking van dit gereedschap kunnen deuren, deksels en constructies opengebroken worden, en met een hamer kan de koevoet gebruikt worden om een wig te slaan tussen verbonden materialen.

Messen

Messen worden gebruikt om zachte en dunne materialen nauwkeurig op maat te snijden. Hobbymessen zoals stanleymessen en afbreekmessen hebben honderden verschillende toepassingen in de bouw, terwijl fijne magnetische messen vooral gebruikt worden in de modelbouw en voor decoratieve toepassingen.

Aanbevolen artikelen