Schroef- en boormachines

Schroeven, bouten en moeren zijn de standaardelementen om een duurzame verbinding te maken in de bouw. Om gaten te boren voor dit ijzerwerk en om het daarin vast te draaien worden tegenwoordig vooral elektrische schroef- en boormachines gebruikt. Er zijn universele gereedschappen met meerdere functies, maar ook specialistische apparaten die perfect zijn voor één specifieke taak. Lees hier welke elektrische apparatuur gebruikt wordt om te schroeven en te boren.

Universele schroef- en boormachines

Deze apparaten hebben een kop waarin schroefbitjes en boren kunnen worden vastgezet, waardoor ze veel verschillende functies in zich verenigen. Ze zijn geschikt voor het maken van gaten in steen, hout, zware kunststof en sommige soorten metaal, en het daarin vastdraaien van schroeven, (inbus)moeren en bouten. Ze werken op netstroom of op een krachtige accu, waardoor ze makkelijk op locatie te gebruiken zijn.

Klopboormachines en boorhamers

Voor het maken van gaten in zwaardere materialen zoals hardhout, ferrometalen en beton schiet een universele boormachine te kort. Een zwaardere klopboormachine of boorhamer heeft een hoger vermogen en een hamerfunctie, waardoor het apparaat ook deze sterke materialen aankan. Daardoor kan deze apparatuur ook gebruikt worden in combinatie met een koudbeitel voor het slopen van muren en andere constructies. Een drilboor is een specialistisch gereedschap om beton en bestrating in stukken te breken. Deze powertools werken op netstroom of op benzine en zijn vaak minder of niet geschikt om schroeven of bouten te zetten.

Elektrische schroevendraaiers

Lichte apparaatjes die op een accu werken en perfect zijn om snel kleine schroeven en bouten aan te draaien. Elektrische schroevendraaiers zijn eenvoudig mee te dragen en wegen heel weinig. Om ook op donkere plekken werkzaamheden uit te voeren hebben deze schroevendraaiers vaak krachtige LED-lampjes in de buurt van de boorkop. Met dit type gereedschap kunnen eigenlijk geen boorklussen worden uitgevoerd.

Kolomboormachines

Dit zijn vaste boormachines die omlaag gericht zijn en in een zwaar metalen frame gemonteerd zijn. De draaiende boor kan met behulp van een wiel of elektronische bediening nauwkeurig omhoog of omlaag bewogen worden. Daardoor is de kolomboormachine geschikt voor maken van gaten met grote precisie, bijvoorbeeld in metalen plaatmateriaal of in onderdelen van machines of voertuigen. Kolomboormachines hebben een groot vermogen en zijn de standaard in de industrie en machinebouw. Ze zijn echter duur, niet mobiel en alleen geschikt voor hun specifieke taak.

Aanbevolen artikelen