Staal is één van de meest gebruikte soorten bouwmateriaal. Dit metaal bestaat uit ijzer, koolstof en soms toevoegingen van andere metaalsoorten. Het paart een enorme sterkte aan een hoge draagkracht en een uitstekende vormbaarheid.
Vroeger was staal moeilijk in grote hoeveelheden te maken. Sinds de 19e eeuw hebben nieuwe productieprocessen tot een veel grotere beschikbaarheid van het materiaal geleid en voor een ware revolutie in de bouw gezorgd. Er worden verschillende soorten staal gebruikt, elk met hun eigen productiemethodes en eigenschappen.
Gereedschapsstaal
Deze hardste staalsoort bevat vaak meer dan 1 procent koolstof en tot meer dan 5 procent andere metaalsoorten zoals chroom, vanadium en nikkel. Gereedschapsstaal wordt gebruikt voor de productie van gereedschappen waarop grote krachten komen te staan zoals boren, beitels, hamers, messen en tangen. Het heeft een grote sterkte en is zeer hard.
Machinestaal
Machinestaal bevat een lager koolstofpercentage dan gereedschapsstaal en wordt ook vaak gebruikt als legering. Het is sterk en hard en daardoor goed bruikbaar voor (bewegende) machineonderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Machinestaal is niet erg gemakkelijk te vervormen, maar kan wel goed gesneden worden.
Constructiestaal
Dit materiaal wordt gebruikt voor het maken van gebouwen, infrastructuur, schepen en andere voertuigen. Het bevat relatief weinig koolstof en is één van de zachtere staalsoorten, waardoor het uitstekend te vormen is en een hoge rekbaarheid bezit. Ook kan constructiestaal goed gelast worden. Dit is wereldwijd de meest gebruikte staalsoort.
Hoogsterktestaal
Deze staallegering heeft een nóg grotere rekgrens dan constructiestaal en wordt gebruikt voor het maken van grote constructies waarop zeer grote belastingen komen te staan. Er zijn verschillende soorten, waaronder Domex, Optim QC en Dillimax. Hoogsterktestaal vindt zijn toepassingen onder andere in de offshore-industrie, in de mijnbouw en in de infrastructuur.