Een serre is een buitenruimte waarbij licht een belangrijke rol speelt. Je gebruikt een serre om ’s winters van het buitenleven te genieten en om vorstgevoelige planten in te bewaren. Een serre zelf bouwen is mogelijk. Dit zijn daarbij de belangrijkste stappen.

1. Een bouwplan maken of zoeken

Om een goede serre te maken is het voor veel mensen handig om een bestaande blauwdruk te gebruiken. Daardoor weet je zeker dat de constructie het gewicht van de ramen kan dragen.

2. De fundering aanbrengen

Een serre met een betonnen vloer is goedkoop en sterk. Stort het beton in een bekisting en laat het uitharden. Daarna kan je met behulp van bouten de staande balken (hout, aluminium of kunststof) van de serre in het beton vastzetten.

3. De dakelementen plaatsen

Een serre heeft vaak stevige dakbalken onder afschot. Er zijn verschillende soorten dakbedekking mogelijk, waarvan glazen ruiten de mooiste (en de duurste) zijn.

4. Het glas zetten

Als alle constructie-elementen van de serre staan wordt het tijd om het glas te plaatsen. Bestel ruiten die precies tussen de staanders passen en zet ze met glaslatten vast. Nu kan je de serre isoleren met kit, afwerken met lak en inrichten.

Aanbevolen artikelen