Krachtige zagen die op stroom of benzine werken zijn onmisbaar in de constructiewereld. Voor elk materiaal en elke bewerking is er een ander type zaag. Kom er hier achter welke zaagmachine geschikt is voor jouw klus.

Cirkelzagen

Een mobiele, zware zaag met een cirkelvormig zaagblad. Een cirkelzaag is ideaal om kaarsrechte sneden te maken in plaatmateriaal, hout en kunststof. Zaagbladen met diamantstof op de tanden kunnen ook metalen verzagen.

Afkortzagen

Een in een frame gemonteerde cirkelzaag, die buizen, planken en latten perfect recht doormidden kan zagen. Afkortzagen hebben vaak verstelbare bodemplaten en lasergeleiding om heel nauwkeurig te kunnen werken. Sommige types hebben telescopische elementen, waardoor de zaag ook door bredere materialen heen getrokken kan worden.

Reciprozagen en decoupeerzagen

Deze losse zagen hebben een snel heen en weer schietend dun en smal zaagblad. Met deze tools kan vrij worden gezaagd in licht materiaal. Een reciprozaag is ideaal voor zaagwerk op moeilijk bereikbare plekken, voor sloopwerkzaamheden en voor veel andere zaagklussen. Een decoupeerzaag heeft een plat werkblad en een omlaag gerichte zaag, waardoor hij van pas komt bij het zagen van vormen in hout- en metaalplaten.

Lintzagen

Een zaag met een lintvormig zaagblad en een hoog vermogen, voor het snel zagen van zware materialen zoals metaal en balken. Lintzagen zijn nauwkeurig, zwaar en prijzig. De meeste modellen zijn stationair, maar er zijn ook mobiele types voor gebruik op de bouwplaats.

Steenzaag

Deze zaag is geschikt om bestratingsmateriaal, natuursteen en beton te zagen. Om dit materiaal aan te kunnen hebben steenzagen vaak tanden van diamant of wolfraamcarbide, en zijn de grotere exemplaren vaak watergekoeld. Maar er zijn ook kleinere steenzagen op benzine die op de bouwplaats gebruikt kunnen worden. De bekende haakse slijper is eigenlijk een kleine steenzaag.

Aanbevolen artikelen